Tarina

Viherkäisen tarina alkaa kahden nuoren ihmisen unelmasta.

Olimme ja olemme molemmat helposti innostuvia ja pidämme haasteista. Taustalla on puutarha-alan koulutus Lepaalta.

Aloimme rakentaa pihoja toiminimellä Kari Sjöroos. Innostus oli kovaa, lainassa appiukon peräkärryt, pakettiauto ja isän työkalut. Työtä riitti, elettiin vuotta 1986.

Tarvitsimme oman kodin ja yritykselle tukikohdan. Lähitienoon puutarhakohteet tutkittiin, monet huutokaupatkin käytiin. Eräänä päivänä sitten päädyimme Tarhurinpolulle, Helga ja Kosti Laakson sipulinviljelytilan aidan taakse. Ihastuimme ensi silmäyksellä isoon puutarhatonttiin ja kauniiseen vanhaan taloon keskellä kaupunkia.

Siinä seisoimme, sinisissä anorakeissamme, oven takana. Koputimme oveen ja kysyimme että onko tila myynnissä. Kosti näytti melko hämmentyneeltä, tuumaten että mikä ettei, kysynpä vaimolta. Pari vuotta neuvoteltiin, kaupat syntyivät keväällä 1988.

Remontoimme kotia, purimme vanhimmat kasvihuoneet ja teimme kasvihuoneesta myymälän. Lattioita valettiin, hitsattiin pöytiä,  ja rakennettiin kauppaa.  Ystävät ja sukulaiset olivat ahkerasti talkoissa. Elokuussa 1988 avasimme puutarhamyymälän ja  palkkasimme ensimmäiset vakituiset työntekijät. Asiakkaita alkoi tulla mukavasti. Esikoispoikamme Joakim oli vuoden vanha, Matiasta odotettiin.

Yhtiömuoto muutettiin osakeyhtiöksi, anoppini Maija-Liiisa-keksi yhtiölle osuvan nimen, Viherkäine Oy. Se tarkoittaa rauman kielellä vihreää. Viherrakennustyötä oli paljon 1990-luvun vaihteessa. Nousukauden myötä saimme isoja asiakkaita ja suuria tilauksia. Palkasimme lisää työtekijöitä ja hankimme uutta kalustoa.

Sitten tuli lama, devalvaatio moninkertaisti lainat, oli kiristettävä vyötä. Uskoa yrittämiseen koeteltiin. Vaan ohi meni, se lama ja sen jälkeen monta muuta.

Asiakkaiksi saimme yksityisten asiakkaitten lisäksi  Rauman kaupungin, seurakuntia, yrityksiä, rakennusliikkeitä ja teollisuutta. Uudeksi haasteeksi 1990-luvulla tuli viihtyisien ja vihreitten tehdasympäristöjen rakentaminen. UPM-Kymmenen tehtaitten (Pietarsaari, Rauma ja Kuusankoski) sekä TVO Olkiluodon ulkoalueet suunniteltiin ja viherrakennettiin. Laajensimme myös kunnossapitotöihin. Teemme kesä- ja talvikunnossapitoa kunnille, satamalle ja erilaisille yrityksille.

Uudelle vuosituhannelle siirryttäessä syntyi kuopuksemme Ellen. Vauvatyttö hurmasi teini-ikäiset poikamme.

Myymälää  olemme laajentaneet pikkuhiljaa, nyt sisätilaa on 1200 neliötä. Valikoimiin on otettu puutarha- ja kukkakauppatuotteitten lisäksi sisustustavaraa. Maa-ainesten käsittely ja multatuotteitten valmistus ja myynti on tullut mukaan toimintaan Puikkotiellä ja Lakarissa.

Rakentamis-, suunnittelu- ja hoitotyötä on riittänyt, vihreitä asoita arvostetaan taas. VIHERKÄISEN puutarha- ja sisustusmyymälä on lumoava paikka, joka tuottaa iloa ja hyvää mieltä. Meillä on ilo auttaa asiakkaitamme rakentamaan ympärilleen kaunista ja viihtyisää ympäristöä.

VIHERKÄINE OY on perheyritys, perustajat Kari ja Kirsi Sjöroos. Matias Sjöroos tuli mukaan yritykseen 2006 ja Joakim Sjöroos 2017. Matias on puutarhuri ja Joakim ekologi. Ellen opiskelee Turun Yliopistossa viestintätieteitä. Pojilla on perheet ja polvenkorkuisia kolmannen polven puutarhureita meillä on kolme.

Tarina jatkuu. Pikkuhiljaa aiomme siirtyä takavasemmalle ja antaa tilaa uusille raikkaille tuulille!

Jutun kirjoitti 20.2.2019   Kirsi Sjöroos

 

 

Ota yhteyttä